This year I decided on jam, and un-made baked goods in jars (recipes to follow), and I am very happy with the results that I got and the feedback from recipients... so much so that I am now in love with making things in jars!! hehe
But seriously I am very happy with how it all turned out and how it went down, and I have had requests for more jam- so watch this space. The jam is on the healthier side of your 'normal' jam.
As it has no artificial preservatives AND is great for those with insulin resistance (PCOS and endometriosis, as well as other health conditions) and is diabetic friendly, as it uses low GI cane sugar.
Which is used to provide slow and sustained release of energy (just don't eat a whole lot at once, and pace your consumption of the jam to over at least a couple of weeks).
With the use of cane sugar (and I suppose the rosemary too) the jam developed a richer, fuller flavour. Consequently making it very different from any other strawberry jam that I have tasted... I rather enjoyed it!!
Before you start the recipe I you should always sterilise your jars!!
Now I could have posted all of that information here, which would lead to a very long a drawn out post, but I decided that I would just direct you to the Kilner Jar website.
Here they have a great detailed post on how to STERILISE your jars in numerous ways.
They also have excellent posts on The Four Spoilers, a Guide to Jams and a Checklist for Jams.
On the left- strawberries hulled, lemons juiced and rosemary, all ready to be chopped;
On the right- the foam ready to be skimmed off the top.
Makes:
roughly 9 cups!!On the right- the foam ready to be skimmed off the top.
Ingredients:
1360g- (5 1/2 punnets) strawberries, hulled and chopped
3 1/4 cups low GI cane sugar, divided
1 1/2 tbsp fresh rosemary leaves
5 tbsp lemon juice
1 tbsp lemon zest
Directions:
- Place strawberries into a large heavy-bottomed pot. Using a sharp knife roughly chop half the rosemary, and finely chop the rest.
- Add rosemary, sugar and lemon juice to strawberries. Bring to boil, stirring often. Cook at low boil for about 25 minutes, or until jam has thickened. Use large spoon to remove any foam that surfaces as it cooks.
- Put plate in freezer for about 90 seconds. Spoon a teaspoon of the hot jam onto the cold plate and let it rest for 30 seconds. Tip plate to one side; jam should be a soft gel that moves slowly. If mixture is thin and runs down side of plate quickly, the jam is too soft. Return pot to heat and cook jam 5 to 10 minutes longer, stirring constantly. Remove from heat and repeat test.
- Ladle hot jam into sterilised jars (I used 230ml clip top), leaving 2-3cm headspace. Wipe rims with clean, damp rag to remove any food debris.
- Place the rubber seals onto the top of the jar and close the clips. Place the jar in a large pan and cover the whole jar with water. Bring to the boil for 30 minutes. Once boiled, leave the water and jars to cool completely before removing. The process of boiling the jars in water is adding extra heat to the contents, which is allowing a vacuum seal to form.
Once the seals have formed, store your preserve jars in a cool, dry place for up to 6 months. Once the jars have been opened only store your jars in the fridge and consume the contents within 2 weeks.
For your labels, I just used simple stick on labels and created my own design for a larger almost square front label, then I used a slimmer rectangle sticker and wrote on the ingredients, the date I packed the jam and 'Store your jam in a cool, dry place for up to 6 months. Once the jam has been opened store your jam in the fridge and consume the contents within 2 weeks.'
So that's that!
I hope you jam turns out well, please let me know how you go and if you liked my recipe- also if you have any favourite jam recipes please share!!
xo
I can't see pictures
ReplyDeletenha xinh
biet thu dep
1. Bảng hiệu inox ăn mòn.
ReplyDeleteBảng hiệu inox ăn mòn là những loại bảng được phổ biến nhất hiện nay. Nó được sự dụng hầu hết trong các công ty, cơ qua, đoàn thể, doanh nghiêp.... Hay nó vẫn luôn gần gũi với các bạn nhất đó là phòng ban, chức danh công ty. Chất liệu chính là 1 tấm inox được gia công, uốn để tạo mặt lồi hoặc đế ốp, sở dĩ được gọi bảng hiệu ăn mòn vì trong quá trình sản xuất chúng tôi co sự dụng một loại hoá chất lỏng để làm mòn bề mặt inox dựa trên công nghệ CNC nên độ chính xác rất chuẩn xác giống hệt với thiết kế ban đầu trên bản vẽ. Bảng hiệu inox ăn mòn có giá thành hiện nay khá rẻ, có tính thẩm mỹ cao trong môi trường sang trọng. Bảng hiệu này rất thông dùng và có thể sự dụng trong nhiều trường hợp khác nhau.
2. Bảng hiệu inox in uv.
Loại bảng này có chất liệu luôn làm cho sáng bóng theo thời gian, chống gỉ, không bị gãy vỡ. Khi được in uv trên thông điệp của bảng hiệu với công nghệ nay giúp toát lên sự sang trọng và đẹp đẽ hơn. In uv đang rất được ưu chuộng hiện nay với khả nặng chống nước, không hề bị ẩm mốc. Đặc biệt, khi sản phẩm đến tay khách hàng luôn được sáng bóng, mịn mang và truyền tải dịch vụ đến với khách hàng yêu thương. Với nhiều hình thức in trên tờ rơi, in bat, in băng rôn.... Khi ai đó tìm đến in uv là tìm đến với tuổi thọ bởi sự bền bỉ của nó giúp sản phẩm song hành cùng khách hàng theo thời gian xong giá thành của nó cũng rất rẻ và phụ hợp với mọi người, mọi giai cấp.
3. Bảng hiệu chữ nổi inox.
Là bảng hiệu rất đặc sắc và thông dụng, thật ra do chúng ta không để ý những điều nhỏ nhặt trọng cuộc sống bởi những quảng cáo này luôn ở cạnh chúng ta mà vô tình chúng ta không hề nhận ra. Bảng hiệu chữ nổi được thiết kế trên form inox, được cắt cho phù hợp sau đó tạo hình hay trang trí rồi làm chữ nổi lên bề mặt. Ưu điểm của loại bảng này là độ bền của bảng hiệu khi ở ngoài nắng mưa hay thời tiết khắc nghiệt. Có thể để ở trong nhà hay ngoài trời đều được, để có thể đạt một bảng quảng cáo hoàn hảo chúng ta
làm chữ nổi inox
chữ inox trắng
chữ inox vàng
chữ nổi inox
cắt chữ inox
cắt laser kim loại
cắt laser
gia công cắt laser
QUẢNG CÁO ĐẠI PHÁT
SĐT: 0935 79 00 28
Website: thietkethicongdaiphat.com